Står du og overvejer at få udviklet en app? Hvis du ligesom 90% af befolkningen bruger apps dagligt, men ingen idé har om, hvordan man udvikler en, kan du hurtigt støde på problemer, når du får fat i en udvikler. Skal man vælge native app eller hybrid app udvikling? Et spørgsmål som lægger op til nogle vigtige råd.

Det kan være svært at forklare en udvikler, hvordan ens app skal laves. Ligeledes kan det være svært for en udvikler at forstå, hvordan du vil have appen til at fungere. Derfor kan der opstå en tvister, hvilket kan være et dødsstød for et startup eller en virksomhed, som er afhængige af deres app.

En af de helt grundlæggende valg, du skal træffe først er, om du vil have en native, hybrid eller web app. Her vil vi guide dig igennem, hvordan du vælger den bedste løsning for netop dig og din virksomhed.

Hvad er en native app?

En native app er en software applikation, der er udviklet til ét bestemt system. Ordet ‘native’ kan betyde indfødt, og inden for apps betyder det, at appen er skrevet i et kodesprog og ‘indfødt’ i et bestemt styresystem.

Native app er oprindeligt blevet brugt som en beskrivelse af apps, der er forudinstalleret på en enhed. Det kunne eksempelvis være ‘Find iPhone’, ‘Sundhed’ og ‘Fotos’-apps på en iPhone. Native app har dog også fået den betydning, at de passer til de specifikke platforme.

Det modsatte af en native app er en web app. Dette er i bund og grund en hjemmeside, der åbnes af telefonen i fuld skærm for at ligne en app.

Kombinationen af native og web apps bliver betegnet som en hybrid app.

Native app vs. hybrid app?

Hybrid apps kombinerer native og web apps. Hybrid apps bliver installeret som en native app, men er baseret på web apps. Disse udvikles med en grundlæggende kode, der tilpasses til de enkelte platforme.

Hybrid apps fungerer ikke offline, modsat native apps. Der er som udgangspunkt ikke væsentlig forskel i prisen, da hybrid apps også skal tilpasses hver enkelt platform. Dette kan dog variere alt efter, hvordan du ønsker din app lavet.

Fordele og ulemper ved native apps

En native app er kodet til ét bestemt system. Det betyder, at hvis appen er kodet til Apples App Store, vil den kun virke på enheder, der har iOS-styresystemet. Ønsker man det bedste resultat, kodes native apps til alle de platforme, appen udbydes på, hvilket er et stort stykke arbejde. Dette kræver dygtige udviklere, der kender styresystemernes funktionaliteter – noget vi hos Mustache beskæftiger os meget med.

Et eksempel på dette er Facebook. Deres app blev kodet på det samme sprog for Apples iOS, Googles Android og deres hjemmeside. Web appen var dog for langsom for iPhone-brugere, hvilket ledte til, at Facebook skrev en separat kode – altså udviklede en native app – til iOS.

Native apps er bygget til netop din enhed, og kan derfor udnytte enhedens software og hardware funktioner til fulde. Et eksempel er Snapchat. Appen kan hurtigt få adgang til dit kamera, mikrofon og accelerometer. Native apps arbejder hurtigere og mere fleksibelt med enhedens styresystem.

Native apps har desuden oftere et højere engagement fra brugerne. Det skyldes sandsynligvis, at appene kan udsende notifikationer. Native apps fungerer desuden offline, og kan derfor lagre al din info.

Hvilken app skal jeg vælge?

Før du går i gang med at få udviklet en native app, bør du overveje, om det er tiden og pengene værd. Er det en simpel app, der i ny og næ skal give dine brugere informationer? Så er en web app en god og billig løsning.

Vil du derimod udvikle en app, som får brugerne til at vende tilbage, bør du vælge en native app. Den kan udføre opgaver hurtigere, indeholde komplekse funktioner, interagere med andre apps, og notificere dine brugere – selv offline.

En native app vil i de fleste tilfælde yde bedre, hurtigere, og være af højere kvalitet end web apps. Native apps vil desuden kunne blive bedømt i de virtuelle butikker, App Store og Google Play, der kan give dig øget eksponering.

Hvem kan udvikle en native app?

Mustache er kendt for rådgivning, løbende sparring og mange ideer til succesfulde digitale brugeroplevelser. Vi har lavet flotte, funktionelle native apps for anerkendte virksomheder som Lotto, Coop, Oreo og mange andre. Skulle du undre dig over, hvad det koster at få udviklet en app, kan du på hvadkosterenapp.dk udregne en pris og blive klogere.